‘Samen Glasvezel’ gooit handdoek in de ring

,

Die organisatie moet 13.000 adressen in het buitengebied voorzien van snel internet. Een jaar geleden won Rodin Broadband de aanbesteding, inclusief een overheidslening van 30 miljoen euro en 5 miljoen subsidie. De coöperatie had de strijd verloren, maar zou vanwege het lokale netwerk in delen van de provincie wellicht behulpzaam kunnen zijn bij het inventariseren van de vraag en het binnenhalen van abonnementen.

De Coöperatie Samen Glasvezel Groningen is een samenwerking van Coöperatie Humsternet, Stichting Breedband Westerkwartier, Stichting Oldambt Verbindt en Stichting Glasvezel Groningen.

Om een bijdrage te kunnen leveren aan het provinciale project van Rodin, werd dit bedrijf om informatie gevraagd. Zo wilde de coöperatie weten of de inwoners in de buitengebieden bekabeld of draadloos internet krijgen. Hoe zit het met het dienstenpakket van tv, internet, telefonie en wat gaat het kosten? Ook werd informatie gevraagd over de planning en de uitvoering binnen en buiten het aardbevingsgebied. Enno Zuidema, vicevoorzitter van Coöperatie Samen Glasvezel Groningen: ,,Gelet op de onduidelijkheid is het voor ons niet mogelijk onze deelnemers een afgewogen advies te geven over het vervolg en hun eventuele ondersteunende rol.’’

Zuidema vindt dat jammer. ,,Maar het is graag of niet. Zo zitten wij er in.’’ Date Hoiting van Rodin Broadband zegt dat er heel graag wordt samengewerkt met lokale ambassadeurs. ,,Dat zijn mensen die de gemeente goed kennen en anderen kunnen interesseren voor snel internet. We werken niet zozeer met coöperaties, maar met individuen. Zij gaan voor ons op pad.’’

In De Marne doet meer dan de helft van de inwoners mee. ,,Ik denk dat we daar voor snel internet ongeveer 60 procent glasvezel en 40 procent straalverbinding inzetten. In Winsum loopt het ook goed. We richten ons ook al op Eemsmond, daarna zijn Loppersum en Bedum aan de beurt’’, aldus Hoiting.

Bron:

http://www.e-pages.dk/dvhn/8755/article/750858/20/1/render/?token=42ffa38df44c1d1176384c04d25574c7