Ondergrens is gehaald

,

Ondergrens is gehaald: snel internet voor Aa en Hunze

Deelname Annen en Noordoost Drenthe op een hoop geveegd

De champagne werd gisteravond ontkurkt en de glazen konden tegen elkaar worden getikt. Er hebben zich voldoende mensen aangemeld voor het project van Glasvezel Buitenaf om een glasvezelnetwerk in de gemeente Aa en Hunze, een stukje van Tynaarlo en een deel van Assen aan te leggen.

De initiatiefnemers wilden vooraf minimaal 45 procent deelname. En dat is gehaald, werd verteld in de raadszaal van de gemeente Aa en Hunze in Gieten. In totaal koos 49,6 procent van de inwoners van Noordoost Drenthe en Annen voor glasvezel en dus snel internet.

Dat aantal is wel minder dan vooraf was gehoopt, maar volgens de initiatiefnemers Drenthe Glasvezel Collectief (DGC) en Glasvezel Buitenaf voldoende om daadwerkelijk glasvezelkabels te gaan leggen.

Frappant is dat er de afgelopen tijd twee aanmeldprocedures liepen. Zo lag er voor het dorp Annen een apart deelname-percentage. Niet 45, maar minimaal 40 procent van dat dorp moest zich aanmelden voor een glasvezelabonnement. Een vereiste, volgens de organisatie en de gemeente, om überhaupt glasvezel in het gebied aan te kunnen leggen.

Tot vrijdagavond – drie dagen voor de deadline – stond de teller voor Annen nog maar op 27 procent: dat staat gelijk aan 390 huishoudens. Voor de rest van Aa en Hunze (en dat stukje Tynaarlo en Assen) was het al wat minder spannend: daar stond de teller al bijna op de gewenste 45 procent.

Gisteravond is het percentage van Annen niet apart genoemd. Alle aanmeldingen waren op een hoop geveegd en daar kwam het aantal van bijna 50 procent uit. ,,In Annen was het spannend, maar samen met Noordoost-Drenthe is het totaal aantal aanmeldingen voor ons voldoende om overal glasvezel aan te leggen’’, zei directeur Piet Grootenbroek van Glasvezel Buitenaf. Dat suggereert dat Annen het niet op eigen houtje heeft gered.

Laat onverlet dat de glasvezelkabels er komen. Het aanleggen van glasvezel staat eigenlijk voor sneller internet. Nu zijn er nog plekken binnen de gemeente waar amper internetverkeer mogelijk is.

De snelheid om bijvoorbeeld e-mails of foto’s te downloaden of versturen is vele malen hoger dan bij kabelverbinding of een zogeheten adsl-verbinding. Dat merken gebruikers vooral als er grote bestanden in een keer verstuurd moeten worden.

Overigens doen de plaatsen Gieten en Rolde niet mee omdat daar voor een groot deel een zogeheten coax-kabel ligt wat op dit moment ook nog voor goed internet zorgt. Wethouder Bas Luinge hoopt alsnog dat er in de toekomst ook in deze twee dorpen initiatieven komen om voor glasvezel te kiezen.

Drijvende kracht achter het initiatief is DGC, memoreerde directeur Grootenbroek. Zij hebben zich met ruim tweehonderd vrijwilligers ingezet voor dat supersnelle internet.

Bron (tekst):

http://www.e-pages.dk/dvhn/9290/article/825187/26/1/render/?token=7609b0d7c1cc8729eee8179c6ff81101

Foto: Jurgen Oosting