Aanleg glasvezel lijkt op soap

Wie die klus klaart, is nauwelijks nog van belang

Westerveld Op Glas (WOG) heet het burgerinitiatief dat de afgelopen jaren onderzoek deed naar de mogelijkheden van snel internet in deze landelijke gemeente. In die periode liet de club zich hier nu eens optimistisch, dan juist weer pessimistisch over uit. Dit najaar stond WOG opeens in de startblokken om samen met netwerkbedrijf Rendo en breedbandspecialist CIF het glasvezelnetwerk daadwerkelijk aan de vork te steken. Inmiddels is het gezamenlijke initiatief alweer van tafel. WOG, dat schermt met een buitenlandse financier, denkt de twee andere partijen niet meer nodig te hebben. Rendo en CIF smeden samen eveneens plannen om Westerveld te ‘verglazen’.

Gedeputeerde Henk Jumelet bracht WOG en Rendo/CIF recentelijk samen aan tafel. Een hernieuwde samenwerking heeft dat niet opgeleverd. En zo zijn er nu dus twee kabelaars op de markt, overigens zonder dat wie dan ook nu wél de schop in de grond heeft gezet. WOG is haar onderzoek naar snel internet een aantal jaren geleden begonnen op verzoek van de gemeente. Maar zowel wethouder Klaas Smidt als diverse raadsfracties lieten pas al in niet mis te verstane bewoordingen weten dat hun geduld met het burgerinitiatief op is. Er moet nu echt zo snel mogelijk glasvezel komen, vindt men in Diever. Wie die klus klaart, is nauwelijks nog van belang.

Mogelijk daarom klinkt WOG-voorzitter Eric Olaf Brinkers nu kordater dan ooit: ,,Woensdag 28 maart beginnen wij met graven. We pakken de klus fasegewijs aan. In fase één bedienen we onze eerste vijfhonderd abonnees, tussen Lheebroek en de grens met Overijssel. Eind volgende week verwacht ik het contract met onze financier te kunnen tekenen.”

,,Wij hebben tot dusver pas op de plaats gemaakt, uit respect voor het burgerinitiatief”, zegt Rendo-directeur Eddy Veenstra. ,,Maar na de uitspraken in de gemeenteraad willen ook Rendo en CIF niet langer stilzitten. We zijn nu druk bezig het hele gebied in kaart te brengen. Wil WOG op 28 maart starten? Zo snel gaat het ons niet lukken. Belangrijker is dat het glasvezel er komt, al laten wij ons niet de kaas van het brood eten.” Veenstra laat zich er niet over uit hoe Rendo abonnees wil werven.

Het is kortom niet denkbeeldig dat Westerveld, met haar trage internet van dit moment, binnen afzienbare tijd zowaar twee glasvezelnetwerken kent. WOG becijferde de aanleg van glasvezel in heel Westerveld eerder op 22 miljoen euro. Brinkers zegt dat een compleet abonnement (bellen, tv en internet) bij zijn club op 71 euro per maand uitkomt. Veenstra kan nog niet zeggen wat Rendo glasvezelklanten in rekening denkt te brengen.

Bron: DVHN 1 maart 2018